Vihannesvinkit

Juurekset, kuten porkkanat ja punajuuret, ovat herkullisia ja monipuolisia raaka-aineita, joita voit käyttää monenlaisiin ruokiin. Ne tuovat väriä, makua ja terveellisyyttä ruokavalioosi.

Vinkit juuresten käyttöön

  • Mukulaselleristä valmistat helposti pihvejä tai se sopii myös pitkään uunissa haudutettavaksi.
  • Kokeile tehdä retikasta, porkkanasta ja pavuista kasviswok lisuke esim. kalalle.
  • Keltajuuresta teet helposti samettisen keiton tai paahdat uunissa syksyn sadonkorjuun salaattiin. Hyvä yhdistelmä on käyttää kelta- ja raitajuurta uunijuuresten teossa.
  • Varsinkin syksyaikaan raitajuurista saa tehtyä erinomaisia uunijuureksia. Kypsennyksessä raidat hieman haalistuvat. Jos raitajuurta laittaa sellaisenaan salaattiin, marinointiin ym. täytyy juuri pestä huolellisesti, jottei maa-ainesta joudu ruuan sekaan. Rohkeasti vaan kokeilemaan!
  • Kuorittaessa sipulin rikkiyhdisteitä sisältävät aromit voivat aiheuttaa kyyneleitä. Voit helpottaa näitä ”oireita” laittamalla sipulit ennen kuorintaa kylmään veteen tai suojautumalla kuorinnan ajaksi perinteisillä uimalaseilla.
  • Punasipuli sopii tavallisen keltasipulin tavoin erilaisiin ruokiin. Burgerit, salaatit, pikkelöinti jne. eli käyttökohteita on monia. Jos raa’an punasipulin maku on liian kipakka, kokeile laittaa sipulisuikaleet/renkaat siivilään ja kaada päälle kiehuvaa vettä, niin punasipulin maku pehmenee.
  • Palsternakka on suhteellisen neutraalin makuinen, porkkanan sukulaisjuures ja siksi se sopiikin hyvin erilaisten ruokien lisukkeeksi kuin uunikasviksiin. Tiesitkö, että aikoinaan palsternakan uskottiin auttavan vilustumisen oireisiin ja parantavan kramppeja. Palsternakkaus on yksi kesän hittilaji mölkyn rinnalla.
  • Kesällä melkein valkoinen nauris sopii hyvin grilliin, ja talvikaudella pitkään haudutettuna uuniperunan tapaan.
  • Ah, tuo ihastuksen ja vihastuksen aiheuttama juures. Lantun rikkimäinen tuoksu jakaa paljon mielipiteitä ja usein sitä syrjitään pelkän tuoksun perusteella. Me emme tuomitse ketään, vaan käytämme lanttua rohkeasti kokeillen mm. juustokakun seassa raasteena. Toimii ja lanttu leikkaa
  • Kokeile lämmittää kurpitsaa hetki mikrossa tai uunissa, jolloin sen halkaiseminen on helpompaa. Kurpitsoista valmistat helposti esim. keittoa, pastaa, risottoa ym. Loppusyksystä kotimaisia lajikkeita on useita ja kokeilemalla ja netin avustuksella löydät varmasti hyvän reseptin.
  • Kaali sopii erinomaisesti, niin itämaisen wokin, kuin perinteisen kaalilaatikon valmistukseen. Rohkeasti Kaalia likoon vaan!
  • Tuore punajuuri sopii hyvin erilaisiin kokkailuihin aina syksyn satokaudesta pitkälle talveen. Punajuuresta valmistat herkullisia keittoja, lisäilet sitä pataruokiin, tai paistat ihan sellaisenaan pannulla. Erilaiset juustot, esim. vuohenjuusto ja homejuustot, täydentävät hyvin punajuuren hieman makeaa makua. Voit kokeilla punajuurien kuorintaa keittämisen jälkeen, niin homma helpottuu.
  • Porkkana on ruuanlaitossa todella monikäyttöinen juures ja se sopii, niin raastettuna jauhelihakastikkeen sekaan, kuin porkkanakakkuunkin.
Punajuuri-syv-2
Scroll to Top